AUDIO-TECHNICA FIÓKOM
Oldaltérkép
Magyar

Keresés...

Főoldal
Hírek
Sajtóhírek
Interjú Pacziga Lindával a 2014-es Bud...

Interjú Pacziga Lindával a 2014-es Budapest Music Expón

2014-10-09

 

Linda több mint tíz éve aktív szereplője a hazai zenei életnek. Számos metal, rock és latin zenekar tagjaként láthattuk már, de vokálozott Horgas Eszter és a Bikini zenekar lemezén, hallhatjuk Lukács Peta szólólemezén, emellett folyamatosan írt saját dalokat is. Jelenleg Janicsák Veca mellett vokalistaként lép fel és idén megalakult saját formációja, a „Lindám” zenekar.

Nem az idei volt az első Budapest Music Expo (korábban Hangfoglalás), amin részt vettél szervezőként és/vagy fellépőként, mesélnél erről egy kicsit?

- 2006-ban a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) tagsága olyan célokat tűzött ki, amik megvalósításához elengedhetetlen volt, hogy irodával és alkalmazottakkal működjön tovább a szervezet, így felkérték Andrásik Remót, hogy a főtitkári feladatokat lássa el, én pedig az ő munkatársa lettem. Lényegében, amint elfoglaltuk a helyünket az irodában, azonnal el is kezdtük szervezni az első Hangfoglalást, amit a HANOSZ a Millenárison rendezett meg. A rendezvény sikeres volt, ennek köszönhetően sok új kiállító csatlakozott, így a második Hangfoglalás helyszíne a Syma lett, ahol már egy sokkal komolyabb, mind a kiállítási terület méretében, mind a kiállítók számában nagyobb, profi rendezvény jelent meg. Hihetetlen jó volt látni, amikor itt először épültek fel a szebbnél szebb standok és színpadok, majd, ahogyan a kiállítók, látogatók és a zenészek megtöltötték élettel a csarnokokat! Csak néhány évet töltöttem el a HANOSZ munkatársaként, hiszen egyre több zenekartól kaptam felkérést, mint énekes. A kiállítást látogatóként is nagyon szeretem, amellett, hogy a kiállítók rengeteg újdonságot bemutatnak, nagyon színesek és színvonalasak a programok, ráadásul a zenészek számára ez egy remek helyszín a tapasztalatcserére, találkozásra és a barátkozásra.


-Többször is felléptél az Audmax standon, hogyan kerültél kapcsolatba az Audio-Technicá-val?

- Sajnos keveset játszom nagyszínpadon, a kisebb helyeken viszont nehéz megoldani, hogy a kontrollból jól halljam vissza magam, hiszen közel vagyunk egymáshoz a zenekar tagjaival, és a dobfelszerelés és az erősítők elég hangosan szólnak a színpadon. Ezért évek óta fülmonitort használok ilyen helyzetekben. Nagyon gyakran van technikai akadálya annak, hogy a fülemben hangszínezett vagy effektezett hangot kérhessek vissza, így csak a mikrofon száraz hangját hallom éneklés közben. Emiatt kerestem egy olyan mikrofont, aminek a hangképe alapból visszaadja a természetes énekhangomat. Több mikrofont kipróbáltam, a legtöbbet néhány másodperc után letettem. Az Audio-Technica 710-es mikrofonját viszont egyszerűen nem akartam elengedni, annyira szépen szólt.  A Hangáruház közepén azon kaptam magam, hogy már nem is tudom, miért vagyok itt, csak percek óta énekelek, mert élvezet így hallani a saját hangomat.

Lindámfotóbme.jpg

Az Audmax munkatársaival már korábban, a HANOSZ-nál töltött éveim alatt jó kapcsolatba kerültünk. Nagyon örültem, amikor felkértek, hogy a Budapest Music Expón mutassuk be Vághy Tomival közösen a Korg egyik újdonságát, és az ATM 710-est!


-Korábban már említetted, hogy minden koncerten ragaszkodsz a saját mikrofonodhoz, "eszed ágában nincs másba énekelni". Milyen Audio-Technica termékeket használsz és milyen tapasztalataid vannak velük?

- Az ATM 710 tényleg egy szerelem, úgy érzem egymásra találtunk. Alapvetően ódzkodtam attól, hogy kondenzátormikrofont használjak, mert rengeteg szakembertől hallottam, hogy nagyon nehéz őket kihangosítani, mert nagyon érzékenyek, gerjednek. A 710 hangja olyan egyértelműen meggyőzött, hogy túlléptem ezen a félelmen, és mindjárt első alkalommal kipróbáltam szélsőségesen rossz körülmények között. Egy zártkörű rendezvényen léptünk fel, a zenekar saját cucca szólt a színpadon, a hangfalak mögöttem hangosításként és kontrollként is szolgáltak, a saját felszerelésemet pedig magamnak kellett beállítanom, ami semmiféle nehézséget nem okozott. A hangszínezéshez nem nagyon értek, de nem is kellett, hiszen egyenesben is gyönyörűen szólt a hangom, és a hangerőt is bátran tolhattam, nem gerjedt a mikrofon. Azóta bárhol, bármikor bátran a hangmérnök kezébe nyomom a mikrofonom, hiszen, ha én elboldogultam a beállítással, valószínűleg egy szakembernek sem lesz vele gondja. Többen meg is ijedtek a buli előtt, de koncert után minden alkalommal elismerően nyilatkoztak a 710-ről., volt, aki megjegyezte, hogy az ének kihangosítása okozta a legkevesebb problémát.

pacziga_linda.jpg

Nagyon szeretem az Audio-Technica fejhallgatóit is! Az AX5 nagyon praktikus az utcai zenehallgatáshoz, hiszen jól szól, viszonylag zárt, így nem szűrődik be a forgalom zaja, ráadásul a kábelen elhelyezett vezérlővel léptethetem és megállíthatom a dalokat. Stúdiózáshoz pedig az M50-es fejhallgatót használom, ami szintén jól zár, és nagyon szépen, tisztán szól.

 

Néhány szó az Audio-Technica-ról

A nemzetközi hangtechnikai világ élvonalában eltöltött több mint 50 évvel, az Audio-Technica vezető újító az elektroakusztikai átalakítók területén; mikrofonok, vezetéknélküli mikrofonok, fejhallgatók, keverők és egyéb elektronikák elismert fejlesztője és gyártója. Az Audio-Technica felhasználók között megtalálható Katherine Jenkins, a Metallica, Gwen Stefani, a Linkin Park, The Pidgeon Detectives, Ben Mynott és Eddie Halliwell, vagy Magyarországon Ferenczi György, Pál István Szalonna, Vastag Csaba, a Bëlga, Radics Gigi, Pál Dénes, az Intim Torna Illegál, a Kowalsky meg a Vega, a Zanzibár, Pacziga Linda és még sokan mások.

Vissza a Sajtóközleményekhez
English

Romania

Francias

Deutsch

desktop